Undulatsiden  
  23. April 2024  
 
Jacob's Ur
Navigation
Forside
Artikler
Nyhedskategorier
Downloads
FAQ
Brugernes ord
Kontakt siden
Event Kalendar
Søg
Gæstebog
Kontakt
Opret en Annonce
Annonce
Vores undulater
Biografen
Månedens Film
Undulatparadiset
Udstillinger
Pokalvindere
BILLEDARKIVER
DM 2008
DM 2008 - Bedømmelsen
DM 2008 - De 28 Bedste
DM 2008 - Bedste Junior
DM 2008 - Varietetsvindere
DM 2008 - Lidt af hvert
DM 2008 - Festen
Resultatsliste
Derby & Ungskue
Derby & Ungskue 2005
Derby & Ungskue 2006
Derby & Ungskue 2007
Derby & Ungskue 2008
Derby & Ungskue 2009
Derby & Ungskue 2010
Derby & Ungskue 2011

Østmesterskabet
Østmesterskabet 2005
Østmesterskabet 2006
Østmesterskabet 2007
Østmesterskabet 2008
Østmesterskabet 2009
Østmesterskabet 2010
Østmesterskabet 2011

DM. Landsskue
DM. Landsskue 2005
DM. Landsskue 2006
DM. Landsskue 2007
DM. Landsskue 2008
DM. Landsskue 2009
DM. Landsskue 2010
DM. Landsskue 2011

Kreds 1 Jule Show
Kreds 1 Juleshow 2005
Kreds 1 Juleshow 2006
Kreds 1 Juleshow 2007
Kreds 1 Juleshow 2008

Jyske Udstillinger
Nordjysk Open 2008
Vores Præmiefugle
Varietetshistorik
Varieteter
Arv & genetik
Varietetsbilleder
Opdræt
Foder og tilskud
Egen Frøblanding
Foder/Råd I
Foder/Råd II
Fodring m.v.
Fodring af stuefugle
Sygdomme
Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
10287 forsøg, blokeret
De afblegede I

Afblegede

Den første undulat som forekom som vild blandt alle de lysegrønne var en afbleget gul. Det blev rapporteret, at der var set gule undulater i en kæmpe flok af lysegrønne så tidligt som i 1872. Yderligere variationer af den afblegede gule optrådte i Belgien omkring samme tid og igen få år senere i Tyskland. Siden da blev der grundlagt en stamme af denne første mutation af den lysegrønne – den afblegede gule, som i mange år var en populær varietet.

Kort tid efter, hen imod slutningen af 1870’erne, muterede de første himmelblå fra de lysegrønne og derefter forekom mange andre varieteter enten som følge af mutationer eller som et resultat af kombinationer. Da den afblegede gule var den første mutation til at dukke op, oplevedes varietetens højdepunkt for så vidt angår popularitet i begyndelsen af 1900 tallet.

articles: hvidgraa.jpg

De afblegede hvide optrådte først i starten af 1920’erne og det skyldtes ikke en mutation, men derimod en kombination af farver. Allerede kort efter fremkomsten af den gule, kunne opdrætterne fastslå, at arveligheden var kontrolleret af recessive gener.

Udtrykket ”afbleget” blev knyttet til farvebeskrivelsen for let at kunne fastslå hvilken mutation, der taltes om og med henvisning til ”afblegetheden” (godt ord igen !) af fjerdragten. Den (afblegede) gule er en grønfarvet undulat med reduktion i mængden af melanin i fjerene. Reduktionen i farveintensiteten er større en den, som ses hos den gråvingede mutation, som igen har omkring 50% af farvemætheden fra den normale. Den (afblegede) hvide er en blålig farvet undulat med en tilsvarende reduktion af pigmentet.

Den afblegede varietet appellerer til mange opdrættere over hele verden og fugle af god kvalitet – enten gule eller hvide – er meget efterspurgt. Gode eksemplarer er blevet opdrættet gennem årene og har vundet præmier på udstillinger over hele verden. Jeg husker at R. & W. Nattrass vandt BS Clubshow, vistnok i 1985 med en gråhvid – oven i købet en årsunge.

Varieteten bliver også hyppigt brugt af opdrætterne af andre vanskelige varieteter til forbedring af kvalitet. Såvel opdrættere af ino’er som opdrættere af lysvinger (gulvinger/hvidvinger) bruger den afblegede til at forbedre størrelse, farve og fjerstruktur hos deres varieteter.

Lad os lige slå fast, at der findes tre typer af den gule og to typer af den hvide. Selve det, at nævne de forskellige typer af afblegede kan måske virke forvirrende på en kommende opdrætter af varieteten, men det synes vigtigt at man forstår forskellighederne.

• Først er der den lysegule, som var meget populær for år tilbage. Så vidt vi ved, er denne mutation nu forsvundet hos opdrættere i Europa. Den lysegule havde/har en stærk smørblomstgul kropsfarve. Den forekom i forskellige nuancer – mørkegul og olivengul afhængig af antallet af mørkgener. Udover kropsfarven var kendetegnene de sølvagtige til hvide kindpletter og manglen på spots.

• En anden varietet, der er opstået over tiden, er den afblegede gule. Også denne varietet er, som navnet antyder gul, men i en noget mere afbleget form. Denne varietet forekommer også i lys, mørk eller oliven -grøn. Kropsfarven kan variere fra næsten normal til mindre end halv styrke af normalfarven. De adskiller sig endvidere fra den lysegule ved kindpletternes farve. Her ses de at være blegt blå til bleg viol.

• Den tredje type gul er den grågule, hvis kropsfarve modificeres af en grå farve, som giver den en mat sennepsgul farve. Kindpletterne er blegt gule eller sølvhvide. Både den afblegede gule og den grå gule har blege grå spots. Det er let at kende dem fra hinanden på kindpletterne.

De hvide forekommer kun i to forskellige typer,

• Den afblegede hvide og
• Den grå hvide.
Begge beskrivelser ovenfor kan finde anvendelse på de hvide. Kropsfarven hos den afblegede hvide kan maskere himmelblå, Kobolt, mauve eller viol. Over årene har opdrætterne tilføjet – bevidst eller ubevidst – såvel opaline som isabel til de afblegede. Det har resulteret i nogle smukke eksemplarer.

Der er ikke altid let at forklare hvorfor en varietet forsvinder, som det tilsyneladende er sket for den lysegule, men en sandsynlig forklaring kan være at de lysegule er noget mindre når den sammenlignes med de afblegede eller de grågule.

Det er tidligere nævnt, at de afblegede er recessive varieteter. De recessive arveregler er godt dokumenteret. Der findes tre parringer, der kan producere visuelle afblegede. Disse er:

• Afbleget parret med afbleget avler 100% afblegede.
• Afbleget parret med ikke-afbleget/afbleget avler 50% afblegede.
• Ikke-afbleget/afbleget parret med Ikke-afbleget/afbleget avler 25% afblegede.

Det er derfor let at forstå, at der fra tid til anden optræder en afbleget i en parring, hvor ingen af forældrene er afblegede. Den recessive arvelighed kan ligge skjult i mange generationer og kommer kun til udtryk når den parres med en fugl, der også bærer denne faktor i skjult form. Man ser ofte, at en afbleget, der er produceret af to ”splitter” er af god kvalitet, hvis forældrene har den fornødne kvalitet.

Den afblegede har tætte familiemæssige bånd til to andre recessive varieteter nemlig den gråvingede og lysvingerne. (Gulvingerne og hvidvingerne). Selvom de alle er recessive, er gråvingen og de lysvingede dominante i forhold til de afblegede. Når man parrer en gråvinge (eller lysvinge) med en afbleget bliver alle ungerne gråvingede (eller lysvingede) split for afbleget. På grund af de afblegedes højere kvalitet i forhold til lysvingerne er der mange opdrættere af lysvinger, der finder de afblegede særdeles værdifulde i deres avlsprogram.Af Bjarne Christiansen.
Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke tilmeldt bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 25
Ingen brugere online
Antal brugere: 314
Ikke aktiverede brugere:1967
Nyeste bruger: Gitte Jochumsen
 100,845,122 Unikke besøg
16998 Besøg pr. dag
Senest Online
Berit59 Uger
Greygrethegunnergerda143 Uger
Lonnie143 Uger
Jady165 Uger
Michelle165 Uger
Marley174 Uger
mohashim258 Uger
Larsen268 Uger
klyf285 Uger
vibe289 Uger
Fødselsdage i år
fødselsdag i dag
Replikboks
Du er nødt til at logge på for at skrive en replik.

21/02/2021 16:20
Hej Mogens! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:18
Hej MANNA! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:17
Hej Lonnie! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:16
Hej Lisbeth1975! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:15
Hej Lauraaa! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

Brugernes ord
Hej
Det er til dato den flotteste hjemmeside jeg har set og alt er klart og tydeligt beskrevet, den vil jeg bestemt besøge ofte.
Tak for den.
Lisbeth
Nyeste artikler
Den Sortmaskede undulat
Recessiv: Sortmasket
Egen Frøblanding
DM 2008 - Bag Kameraet
DM 2008 - om Ed.Dy
Vejrudsigten
Bruger
LuckyogLuke
LuckyogLuke

Fra: Danmark
Vores Undulat
Regler om Copyright
Chart-statistik
Reklamer
PHP-fusions-Tips


Kungelundens Dyreklinik


DUK-Undulatklubben


Didier Mervilde


Begivenheder
<< April 2024 >>
Ma Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Word - Undulatsider
Danmark England Tyskland Sverige Norge Holland Belgien Italien Slovakiet Switzerland USA Australien Japan Portugal Phillipinerne Syd Afrika W.B.O. Pakistan
Udlandske klubber

Kalenderlys
Copyright Undulatside © 2008-2021
www.undulatside.dk ejes og drives af Berit Dyrkjær.
Tekst og billeder, samt øvrigt indhold, må ikke gengives i form af offentlig fremvisning/udlån eller benyttes i
erhvervsmæssigt øjemed uden tilladelse hertil med ejernes skriftlige samtykke!
© Copyright: Berit Dyrkjær.


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

100,845,122 Unikke besøg

Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti · Ported for PHP-Fusion v6 by: Fuzed Themes · Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth