Undulatsiden  
  23. April 2024  
 
Jacob's Ur
Navigation
Forside
Artikler
Nyhedskategorier
Downloads
FAQ
Brugernes ord
Kontakt siden
Event Kalendar
Søg
Gæstebog
Kontakt
Opret en Annonce
Annonce
Vores undulater
Biografen
Månedens Film
Undulatparadiset
Udstillinger
Pokalvindere
BILLEDARKIVER
DM 2008
DM 2008 - Bedømmelsen
DM 2008 - De 28 Bedste
DM 2008 - Bedste Junior
DM 2008 - Varietetsvindere
DM 2008 - Lidt af hvert
DM 2008 - Festen
Resultatsliste
Derby & Ungskue
Derby & Ungskue 2005
Derby & Ungskue 2006
Derby & Ungskue 2007
Derby & Ungskue 2008
Derby & Ungskue 2009
Derby & Ungskue 2010
Derby & Ungskue 2011

Østmesterskabet
Østmesterskabet 2005
Østmesterskabet 2006
Østmesterskabet 2007
Østmesterskabet 2008
Østmesterskabet 2009
Østmesterskabet 2010
Østmesterskabet 2011

DM. Landsskue
DM. Landsskue 2005
DM. Landsskue 2006
DM. Landsskue 2007
DM. Landsskue 2008
DM. Landsskue 2009
DM. Landsskue 2010
DM. Landsskue 2011

Kreds 1 Jule Show
Kreds 1 Juleshow 2005
Kreds 1 Juleshow 2006
Kreds 1 Juleshow 2007
Kreds 1 Juleshow 2008

Jyske Udstillinger
Nordjysk Open 2008
Vores Præmiefugle
Varietetshistorik
Varieteter
Arv & genetik
Varietetsbilleder
Opdræt
Foder og tilskud
Egen Frøblanding
Foder/Råd I
Foder/Råd II
Fodring m.v.
Fodring af stuefugle
Sygdomme
Security System 1.8.6 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
10287 forsøg, blokeret
En indgang til undulathobbyen

En "indgang" til undulathobbyen


Artikel af: Bjarne Christiansen.

Igennem mine snart 30 år som opdrætter, er jeg ofte blevet spurgt: “hvilke problemer er der ved at starte som undulatopdrætter og hvordan kommer jeg bedst i gang.?” Jeg har derfor besluttet mig for at sammenfatte nogle af spørgsmålene og svarene i denne artikel, som jeg håber, kan være til gavn for eventuelt nye opdrættere.

Listen over punkter man skal tage ind i sine overvejelser, er lang og den er ikke udformet for at tage modet fra nogen, men derimod for at rette fokus på en række områder, der før eller senere vil opstå som spørgsmål og måske problemer. For mange vil denne artikels indhold være banaliteter, men sigtet er, at helt nye kan drage fordel af den.

Der er to hovedområder som jeg vil dele artiklen ind i.

1.      Bygningsmæssige forhold

2.      Opdræt

Når det drejer sig om de bygningsmæssige forhold, er der mange forhold, der skal tages i betragtning.
 
·         
Tilgængelig plads
·          De lokale myndigheder
·          Naboerne
·          Uønskede elementer
·          Placering af fuglehus
·          Indretning af fuglehus.

Bygningsmæssige forhold

Tilgængelig plads

Kun du selv ved hvor meget plads du har til rådighed for opdrættet – og hvor meget du vil anvende til formålet. Dette forhold er ofte afgørende for hvor stort et fuglehold du kan opretholde. Husk i den forbindelse på, at det ikke kun drejer sig om hvor meget plads du har til ynglefuglene. Et godt år, rent opdrætsmæssigt, kan tredoble antallet af fugle i huset. Det skal der naturligvis tages højde for ved planlægningen.

Hvis du kun kan finde plads til et lille fuglehold, er du nødt til at tænke nærmere over hvilke varieteter du vil beskæftige dig med. Opdrættere med ubegrænset plads er kun begrænset af deres økonomi og den tid de vil lægge i hobbyen. Husk i den forbindelse på, at der kræves en hel del tid i såvel yngle- som udstillingssæsonen, hvis du vil yde fugle retfærdighed på begge fronter.

De lokale myndigheder


Enkelte steder kan kommunale regler for dyrehold i villakvarterer være en hindring for at beskæftige sig med opdræt af undulater eller enhver anden form for opdræt af fugle. Samtidig skal man naturligvis være opmærksom på de regler, der gælder for opførelse af udhuse på matriklen.

Under alle omstændigheder skal der søges byggetilladelse hvis man planlægger opførelsen af et udhus med et grundareal på over 10 m2. Der kan også være andre regler, der gælder i forskellige kommuner. For at være helt sikker, er det en god ide at tage kontakt til den tekniske forvaltning.
 
Naboerne

Et godt naboskab kan lide alvorlig overlast hvis man opfører sit fuglehus lige udenfor naboens soveværelsesvindue. Selvom man allerede har sikret sig at alle forhold af juridisk betydning er klaret af med kommunen, kan der stadig opstå nabomæssige problemer.

Sats derfor på at opføre dit anlæg på et sted, hvor det generer mindst muligt. Indrøm det bare – en flok på 50 eller måske 200 undulater kan støje ganske alvorligt, og er man ikke lige fugleinteresseret, kræver det ikke megen fantasi at forestille sig naboreaktionerne.

Endelig kan det være en rigtig god ide, at invitere naboens børn over og kigge på fuglene og måske deltage i den daglige fodring m.v. For det første kan det sagtens være en formildende omstændighed i forhold til fjendtligt stillede naboer og for det andet kan det måske så kimen til en kommende undulatopdrætter.

Uønskede elementer


Når talen falder på uønskede elementer, er det første der falder en ind giftige planter, som man skal tage højde for. Der findes forskellige træer og buske, som er giftige for vore fugle og det sammen fælder f.eks. rabarberblade. Findes der sådanne vækster i nærheden må man tage sine forholdsregler.
 
Findes der andet husdyrhold i nærheden forhøjes risikoen for tilstedeværelsen af mus og rotter. Hvis sådanne konstateres kan et besøg hos den lokale skadedyrsbekæmper (teknisk forvaltning) være til stor hjælp. Duer og høns forhøjer risikoen for angreb af den lille røde blodmide. Den er et lille irriterende kræ, der kan skabe ganske stor ravage hvis den kommer ud af kontrol.
 
Katte betragter jeg egentlig ikke som uønskede. De hjælper med til at holde muse- og rotteplagen i ave. Jeg har selv haft kat og oplevet den ligge på volieretaget og have et glimrende overblik over situationen på parcellen. Katten var helt og aldeles uinteresseret i fuglene og disse havde for længst vænnet sig til katten.

I virkeligheden er høge og tårnfalke et meget større problem. De slår ned i tråden og fuglene går fuldstændig i panik. Længe efter at rovfuglen atter er forsvundet kan man se undulaterne sidde og gispe af skræk.
 
Fuglehusets placering.
 

Selv placering (langt fra naboens soveværelse) er allerede beskrevet, så nu gælder det mere hvordan huset bør vende. Selv synes jeg ikke det har den store betydning, men flere forfattere af fuglelitteratur fastslår, at det bør vende mod syd for at drage fordel af lyset og for at undgå de kolde nordenvinde.
 
Indretningen

Til sidst skal det dreje sig om selve fuglehuset. Som allerede nævnt er den tilgængelige plads, pengene du vil bruge og den tid du vil anvende på dagligt arbejde i fuglehuset kontrollerende faktorer i forhold til hvor stort dit fuglehus skal være.

Imidlertid er det tilrådeligt at bygge så stort som muligt og større end du egentlig regner med at få brug for. Der sker nemlig ofte det, at man, efter en tid, ønsker mere plads til en udvidelse af opdrættet. Så er det rart med lidt ekstra plads at boltre sig på.
 
Opdræt

Når en ny opdrætter skal købe sit første avlsmateriale, får man ofte modstridende råd. Nogle siger start med almindelige undulater først og få erfaring fra disse. Andre vil sige, at det er spild af tid at starte med de almindelige undulater.

De foreslår i stedet at man anskaffer så gode fugle som muligt fra starten. Lærdom må erhverves som man skrider frem og man skal være parat til at håndtere problemerne som de opstår. Begge synspunkter har deres fordele og ulemper.
 
For nu at gøre forvirringen total, vil jeg gerne tilføje endnu et synspunkt. Hvis man er helt ny, er det min opfattelse, at man først skal lære almindelig pleje og pasning af hvilken som helst form for hus(hobby)dyr. I stedet for at opnå denne erfaring med almindelige undulater, vil jeg foreslå, at man kontakter en opdrætter og aftaler at erhverve nogle af hans overskudsfugle. Det er fugle, som ikke lever op til den standard, som han har sat og vil sædvanligvis kunne erhverves for en passende (lav) pris. Derved opnår man at få fugle, som godt nok ikke ser ud af meget, men som indeholder den samme genetiske pulje, som opdrætterens bedste fugle. Derved kan man være heldig at opdrætte fugle, der er bedre end ens udgangsmateriale.
 
Hvis du har held med disse fugle, kan du senere komme tilbage til samme opdrætter og “opgradere” dine fugle. I værste tilfælde kan du skille dig af med dine unger som ”fuglehandlerfugle”. Erfaringen har du erhvervet på samme måde som tidligere foreslået.

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere en tekst.

Log ind eller meld dig til.

Teksten er ikke vurderet.
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke tilmeldt bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
Gæster online: 27
Ingen brugere online
Antal brugere: 314
Ikke aktiverede brugere:1967
Nyeste bruger: Gitte Jochumsen
 100,846,675 Unikke besøg
16998 Besøg pr. dag
Senest Online
Berit59 Uger
Greygrethegunnergerda143 Uger
Lonnie143 Uger
Jady165 Uger
Michelle165 Uger
Marley174 Uger
mohashim258 Uger
Larsen268 Uger
klyf285 Uger
vibe289 Uger
Fødselsdage i år
fødselsdag i dag
Replikboks
Du er nødt til at logge på for at skrive en replik.

21/02/2021 16:20
Hej Mogens! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:18
Hej MANNA! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:17
Hej Lonnie! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:16
Hej Lisbeth1975! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

21/02/2021 16:15
Hej Lauraaa! Velkommen til "Undulatside.dk"! Jeg håber, at du må få en masse glæde af siden! Stor undulathilsen fra Berit Danse undulat

Brugernes ord
Hej
Det er til dato den flotteste hjemmeside jeg har set og alt er klart og tydeligt beskrevet, den vil jeg bestemt besøge ofte.
Tak for den.
Lisbeth
Nyeste artikler
Den Sortmaskede undulat
Recessiv: Sortmasket
Egen Frøblanding
DM 2008 - Bag Kameraet
DM 2008 - om Ed.Dy
Vejrudsigten
Bruger
benno
benno

Fra: Ikke angivet
Vores Undulat
Regler om Copyright
Chart-statistik
Reklamer
PHP-fusions-Tips


Kungelundens Dyreklinik


DUK-Undulatklubben


Didier Mervilde


Begivenheder
<< April 2024 >>
Ma Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Word - Undulatsider
Danmark England Tyskland Sverige Norge Holland Belgien Italien Slovakiet Switzerland USA Australien Japan Portugal Phillipinerne Syd Afrika W.B.O. Pakistan
Udlandske klubber

Kalenderlys
Copyright Undulatside © 2008-2021
www.undulatside.dk ejes og drives af Berit Dyrkjær.
Tekst og billeder, samt øvrigt indhold, må ikke gengives i form af offentlig fremvisning/udlån eller benyttes i
erhvervsmæssigt øjemed uden tilladelse hertil med ejernes skriftlige samtykke!
© Copyright: Berit Dyrkjær.


Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

100,846,675 Unikke besøg

Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti · Ported for PHP-Fusion v6 by: Fuzed Themes · Converted to PHP-Fusion v7 by Kenneth